Băncile centrale și criptovalutele

În timp ce moneda digitală privată, cum ar fi bitcoin, sunt zilnic zilnic în atenția știrilor, țări precum China și Suedia studiază crearea unei noi forme de bani - o monedă digitală centrală bancară (CBDC). Obiectivul este de a completa (sau elimina complet) bancnotele și monedele. Însă CBDC riscă să revoluționeze atât modul în care sunt creați și distribuiți banii, cât și actualul sistem financiar, implicând ambele niveluri: al băncilor centrale și al celor comerciale.

Dar de ce au băncile centrale în vedere introducerea CBDC? Considerațiile privind costurile joacă un rol: bancnotele și monedele sunt costisitoare în ceea ce privește producția, distribuirea, manipularea și înlocuirea. Cheltuielile aferente gestionării, în prezent, a numerarului sunt subvenționate încrucișat de veniturile băncilor comerciale. Bancnotele permit tranzacții anonime: utilizarea redusă sau eliminarea bancnotelor ar contribui la combaterea activităților ilegale. De exemplu, în Suedia, plățile în numerar în sectorul comerțului cu amănuntul au scăzut de la aproape 40% în 2010 la aproximativ 15% în 2016. Două treimi din consumatorii din țară spun că pot gestiona situația fără numerar și mai mult de jumătate din toate sucursalele băncii din țară nu mai efectuează tranzacții în numerar peste hotare.

Popularitatea crescândă a monedelor digitale private și a tehnologiilor de plată distribuite pe care le utilizează determină, de asemenea, o alertă pentru băncile centrale. Ele nu își pot permite să rămână în urmă în ceea ce privesc valuta sau  tehnologia. Problema este că toate plățile ar putea deveni controlate de băncile din sectorul privat, ceea ce clar ar fi o problemă.

Eliminarea numerarului, în prezent nu este fezabilă. Nu toți au (sau pot avea) un cont bancar, un card de credit / debit sau acces la sisteme electronice de plată printr-un telefon inteligent sau computere. Oamenii nu pot fi forțați să aibă sau să folosească aceste instrumente. Accesul la cardul de debit / credit ar putea fi interzis persoanelor care nu sunt considerate de încredere. În plus, o economie bazată în întregime pe plăți electronice este supusă unei perturbări, inclusiv atacurilor cibernetice.

Dar există, de asemenea, aspecte conceptuale importante. Bancnotele emise de băncile centrale formează banii de bază; acestea sunt unitatea noastră de măsură a valorii. Statele Unite au abandonat standardul de aur în 1971 și astăzi țările nu mai își mai pun înapoi moneda cu o formă mai primitivă de bani, cum ar fi aurul (o excepție este Venezuela, care a lansat recent "petro", un criptocurrency sprijinit de rezervele de petrol ale țării); banii de bază de astăzi sunt banii "de hârtie", a căror valoare este susținută (și menținută) de încredere.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a masei monetare nu este în bancnote, ci în depozite bancare. Bancnotele contribuie de la 5% la 10% din masa monetară în funcție de țară; restul de 90-95% se formează prin depozite bancare. Deși un depozit bancar este pur și simplu un număr într-un calculator, este o datorie rambursabilă la cerere în bancnote, băncile centrale fiind pregătite să furnizeze bancnotele necesare, în cazul în care o bancă comercială nu are suficient numerar.

Dacă bancnotele nu erau banii de bază, depozitele nu ar fi datoria băncilor comerciale către clienții lor, ci pur și simplu cifre care reprezintă puterea de cumpărare. Aceste numere ar apărea în mod convențional ca pasive în bilanțurile băncilor, a căror singură obligație ar fi transferarea, la cerere, a unei sume date unei alte entități. "Banii", adică puterea de cumpărare, ar putea fi astfel în mâinile băncilor din sectorul privat. Încrederea publică in generarea și distribuția banilor ar putea fi pusă la încercare.

În prezent, persoanele fizice și entitățile non-bancare nu pot obține bancnote direct de la banca centrală, ci trebuie să "treacă prin" băncile comerciale. În cazul în care băncile centrale creează CBDC-uri ca bani de bază, există posibilitatea ca aceștia să permită entităților sau persoanelor fizice nebancare să dețină conturile CBDC direct la băncile centrale. Posibilitatea de a face acest lucru provine din progresele tehnologice care permit registrelor distribuite, o tehnologie care permite transferul sigur de bani de la egal la egal fără a trece prin sistemele actuale de compensare. Această evidență este utilizată, de exemplu, pentru a confirma tranzacțiile în criptovalute private, cum ar fi bitcoin și Ethereum.

Procesul ar putea merge mai departe. În cazul în care băncile centrale permit entităților private sau persoanelor fizice să dețină direct conturile CBDC, băncile centrale ar putea extinde creditul în moneda lor digitală. Acest lucru ar putea avea consecințe importante pentru sistemul bancar.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!