Ce este Blockchain-ul?

Bitcoin depinde de un sistem de registre distribuit cunoscut sub numele de blockchain. Blockchain-ul este probabil cea mai puternică inovație asociată cu Bitcoin, deoarece nenumărate industrii de la serviciile financiare până la asistența medicală au început să se gândească la modul de utilizare a tehnologiei pentru propriile sale necesități. Deci merită întrebat: Ce este un blockchain?Puterea esențială a tehnologiei blockchain este capacitatea sa de a distribui informații. Deoarece este distribuită în toate nodurile sau computerele individuale care alcătuiesc sistemul, termenul "tehnologia blocului" este adesea schimbat cu "tehnologia distribuită a registrelor". O bază de date a blocului nu este ținută într-o singură locație, care ar putea să fie infiltrată sau controlată de o singură entitate, ci este, în esență, găzduită de numeroasele (în cazul Bitcoin, zeci de mii de) computere sincronizate.

Rețeaua de blocuri se verifică automat la anumite intervale, creând un sistem de auto-audit care garantează acuratețea datelor pe care le deține. Grupuri ale acestor date sunt cunoscute sub denumirea de "blocuri" și, deoarece aceste blocuri sunt legate în mod criptografic, fragmentele de date sunt înnodate (înlănțuite) și, în consecință, mai greu de manipulat. Modificarea oricărui fragment de date despre bloc sau din cadrul acestuia va necesita o cantitate imensă de putere de calcul. Practic, informația fiind sincronizată, modificarea informației dintr-o singură parte (adică dintr-un singur bloc) va fi imediat invalidată, deoarece celelalte blocuri (deci, back-up-ul) ar semnala și demonta falsa intervenție externă. Teoretic, pentru a putea manipula informația (mai bine zis, schimba ilicit) ar fi nevoie ca 51% din blocuri să conțină noua informație. Dacă însă punem la socoteală faptul că schimbarea ar trebui făcută în același timp pentru întregul 51% și că o astfel de intervenție ar necesita totodată 51% din întreaga putere de calcul a sistemului, este greu de crezut că cineva ar avea resursele umane sau informatice necesare sincronizării încercării de modificare, că acestea s-ar sincroniza perfect și că ar exista și puterea de calcul necesară comutării. Prin urmare, deși teoretic sistemul este influențabil, în mod practic este imposibilă o astfel de influențare

Un dezavantaj semnificativ al unui blockchain, însă, comparativ cu alte tipuri de baze de date, este că această configurație distribuită necesită o putere de calcul constantă din mai multe surse diferite, pentru a ține pasul, dar și un spațiu de stocare imens. Până la urmă, scopul scuză mijloacele, astfel încât pentru funcționarea fezabilă a unui sistem atât de eficient, sunt încălcare regulile ca postulează pentru utilizarea cât mai eficientă a spațiului de stocare și a puterii de calcul.

La fel ca Bitcoin, invenția blocului, așa cum îl înțelegem acum, este de obicei creditată persoanei sau grupului care se numește Satoshi Nakamoto. Dar, de fapt, ideea unui registru distribuit poate fi găsită într-o lucrare de cercetare din 1976, intitulată "Noi direcții în criptografie". De mulți ani conceptul era văzut ca nesigur și prea complicat, dar când a fost în cele din urmă asociat cu Bitcoin, siguranța tehnologiei și beneficiile distribuției au devenit clare.

Acum, noi utilizări pentru tehnologia blockchain sunt dezvoltate de companii precum Microsoft și Deloitte, care consideră că natura descentralizată și verificabilă îi conferă un potențial enorm, dincolo de monedele digitale.

Doar timpul va spune cât de departe poate merge tehnologia blockchain. În cazul în care prezentul este vreun indiciu, acesta va fi utilizat la scară largă.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Bitcoin poate sa intreaca platile cu cardul in deceniul urmator

Bitcoin poate sa intreaca platile cu cardul in deceniul urmator

Una dintre cele mai inovative modalitati de plata, bitcoinul, ar putea depasi platile cu cardul in urmatorii ani. Potrivit BitcoinRomania, volumul de plati electronice a depasit tr..
 •   0
 •   0
 •   912
 •   2
Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Cum să tranzacționezi bitcoin - Partea I

Poți tranzacționa bitcoin (sau orice altă crypto-monedă) în două moduri: asumându-ți rolul de investitor sau pe cel de trader. Un investitor cumpără un anume produs pentru perspec..
 •   0
 •   1
 •   1049
 •   0
Introducere în analiza tehnică pentru Bitcoin

Introducere în analiza tehnică pentru Bitcoin

În primul rând va fi nevoie să selectezi un tip de grafic. Clasice sunt graficul liniar ("line-chart"), graficul de bare ("bar-chart") și graficul lumânărilor japoneze ("candlestic..
 •   0
 •   0
 •   599
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!