Ecosistemul blockchain

În ciuda faptului că industria blockchain este încă foarte tânără, putem deja să identificăm câteva proiecte majore de infrastructură non-Bitcoin: Ethereum, Waves, Stellar, NEO, NEM și câteva altele.

Ethereum a fost propus de Vitalik Buterin în 2013, fiind susținut cu o sumă de 30.000 BTC în vara anului 2014 și lansat un an mai târziu, în 2015. Caracteristica sa principală este reprezentată de "contractele inteligente", care rulează automat și exact așa cum sunt codificate, fără nici o posibilitate de oprire.

Ethereum nu este singura platformă care utilizează contracte inteligente. NEO rulează software descentralizat într-o manieră asemănătoare cu cea a lui Ethereum și, de fapt, încearcă să se poziționeze ca "chinezul Ethereum". Diferența este că aplicațiile NEO sunt scrise în limbi de programare populare precum Python, în timp ce Ethereum se bazează pe propriul limbaj, Solidity. În plus, NEO permite utilizatorilor să digitizeze anumite active și să le urmărească în blocul lor, făcându-le simplu să le comercializeze după cum consideră ei ca utilizatorii fiind sau nu potriviți.

Spre deosebire de atenția lui Ethereum asupra comunității dezvoltatorilor, platforma Waves se concentrează pe adoptarea în masă. Viziunea a fost de a crea o platformă diferită de blocurile existente și mai concentrată asupra aplicațiilor din lumea reală.

Produsele și serviciile includ un portofel în mai multe valute, capacitatea de a strânge fonduri pentru dezvoltarea de proiecte prin emiterea token și un schimb integrat descentralizat, dintre care nici unul nu necesită o experiență în utilizarea tehnologiei blockchain. Este această ușurință în utilizare și simplitate pe care Waves o consideră a fi benefică pentru o gamă largă de întreprinderi și pentru a deschide astfel economia blocurilor pentru orice organizație de orice dimensiune, în orice sector.

Stellar este o rețea de plăți bazată pe blockchain, proiectată să transfere cu ușurință bani peste frontiere. Acest lucru este facilitat de oameni care folosesc în mod voluntar servere Stellar pe calculatoarele lor, fiecare conținând o copie completă a cărții stelare și sincronizată la fiecare două până la cinci secunde. Cu cât mai mulți oameni rulează aceste noduri, cu atât devine mai puternică rețeaua.

NEM este o platformă de tip blockchain pentru gestionarea activelor ca valutele, lanțurile de aprovizionare, notariatele și înregistrările de proprietate. A atins un succes major la sfârșitul anului 2015, când o pereche de bănci japoneze au început să o pună în aplicare în afacerile lor. Ecosistemul NEM se compune din două componente: nodurile care alcătuiesc NEM Infrastructure Server (NIS) și clienții care interacționează cu acele noduri.

Un alt element important al ecosistemului, pe lângă cele discutate până acum, sunt aplicațiile pe care se pot construi întreprinderile, dezvoltatorii și comunitățile pentru a-și crea propriile servicii și proiecte.

De exemplu, Cartea albă Ethereum discută trei tipuri principale de aplicații: aplicații financiare, așa-numitele aplicații semi-financiare și aplicații nefinanciare. Prima categorie se concentrează asupra modului în care banii sunt gestionați și utilizați și includ sub-valute, instrumente derivate și chiar instrumente precum contractele de muncă.

Cea de-a doua categorie include aplicații cu un element financiar, dar care le depășesc cu mult aceasta, cum ar fi recompensele pentru anumite sarcini. Categoria finală ar putea include aplicații cum ar fi mecanisme de vot și de guvernare.

Ca un exemplu suplimentar, putem lua în considerare platforma de predicție Stox, care permite utilizatorilor să parieze pe aproape orice și să câștige criptovalute dacă au ghicit corect.

Este deci lesne de observat bogata plajă (aplicativă) a ecosistemului blockchain, iar aceasta nu este totul.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Va aduce blockhain, cu adevărat, plusvaloare economiei globale?

Va aduce blockhain, cu adevărat, plusvaloare economiei globale?

Blockchain este o tehnologie extrem de... perturbatoare, care promite să schimbe lumea pe care o știm. Tehnologia nu numai că schimbă modul în care folosim Internetul, dar revoluți..
  •   1
  •   0
  •   3117
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!