Raportul NIST asupra tehnologiei blockchain

Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) a publicat un raport intitulat "Privire de ansamblu asupra tehnologiei blockchain". Raportul, destinat să ofere o imagine de ansamblu tehnică la nivel înalt, discută în detaliu aplicarea tehnologiei în moneda electronică și discută aplicații chiar și dincolo de aceasta.

Scopul este acela de a ajut pe oameni să înțeleagă modul în care funcționează blockchain-ul, astfel încât să le poată aplica în mod adecvat și util în problemele tehnologice. Este o introducere la lucrurile pe care ar trebui să le înțelegem și să le gândim dacă vrem să folosim această tehnologie, ea fiind o nouă paradigmă, puternică, pentru afaceri.

Faptul că vine de la NIST face ca acest raport să merite toată atenția. NIST, o agenție a Departamentului de Comerț din S.U.A., a cărei misiune este de a promova inovația și competitivitatea industrială, este o agenție de înaltă calitate a guvernului S.U.A. cu programe care includ Știința Nanoscalară și Tehnologie, Ingineria și Tehnologia Informației.

Din rețeaua inteligentă de energie electrică și înregistrările medicale electronice până la ceasurile atomice, nanomaterialele avansate și chipurile pentru computere, nenumărate produse și servicii se bazează într-un fel pe tehnologia, măsurarea și standardele furnizate de Institutul Național de Standarde și Tehnologie. Prin urmare, recomandările NIST sunt susceptibile de a forma nu numai dezvoltarea tehnologiei blockchain în sectorul privat, ci și adoptarea și reglementarea de către guvernul S.U.A. a acestei tehnologii.

Pentru ca piața crește atât de rapid, mai mulți factori interesați, clienți și agenții au cerut NIST să creeze o descriere simplă a blockchain-ului, astfel încât nou-veniții de pe piață să poată intra cu aceleași cunoștințe despre tehnologie.

Autorii remarcă faptul că multe scheme electronice de numerar au fost propuse înaintea Bitcoin, dar nici unul dintre acestea nu a fost utilizat pe scară largă. Bitcoin a obținut capabilități convingătoare și utilizare pe scară largă, deoarece tehnologia blockchain a permis numerarului electronic să fie implementat într-un mod distribuit. Alte tehnologii discutate în mod explicit sunt Ethereum, Litecoin, DASH, Multichain, Ripple și Hyperledger.

Potrivit autorilor, organizațiile financiare sunt probabil cele mai afectate de tehnologia blockchain și ar putea fi nevoite să se adapteze sau chiar să-și schimbe complet practicile. Dar aplicațiile nefinanciare emergente s-ar putea dovedi și mai importante.

Ethereum, cu contractele inteligente programabile, capabile să efectueze calcule și să stocheze informații, este considerată o facilitate a aplicațiilor blocchain de generație următoare, nefinanciare.

Raportul NIST menționează mai multe aplicații nefinanciare ale tehnologiei, inclusiv tranzacțiile autonome de la mașină la mașină; clădirile inteligente care comercializează în mod autonom surplusul de energie regenerabilă; înregistrarea publică a titlurilor de teren, a căsătoriilor sau a nașterilor; monitorizarea și gestionarea lanțului de aprovizionare, sisteme de identitate; și servicii de notariat digital.

Raportul constată că computerele cuantice, care ar putea fi dezvoltate în viitorul apropiat, ar putea să slăbească (și, în unele cazuri, ar inuti) algoritmii criptografici existenți. Acest lucru ar putea duce la necesitatea de a schimba sau actualiza tehnologia de criptografie folosită în sistemele de blocuri de astăzi. Raportul oferă un tabel, preluat din NIST's 2016 "Report on Cryptography Post-Quantum," care descrie impactul calculului cuantic asupra algoritmilor criptografici obișnuiți. În rezumat, criptografia curbelor eliptice (ECDSA și ECDH) și criptografia cu câmp finit (RSA) ar trebui considerată ca fiind în siguranță.

Tehnologiile Blockchain au puterea de a perturba multe industrii, concluzionează autorii NIST. Pentru a evita oportunitățile pierdute și surprizele nedorite, organizațiile ar trebui să înceapă să investigheze dacă un blockchain îi poate ajuta sau nu.

Cu toate acestea, raportul avertizează că actualizarea sistemelor tehnologice cu utilizatorii în întreaga lume și guvernată de consensul utilizatorilor, ar putea deveni extrem de dificilă. Faptul că ceva înregistrat pe un blockchain de obicei rămâne acolo pentru totdeauna, chiar și atunci când există o greșeală, poate fi o caracteristică de dorit pentru unele organizații, dar și o problemă gravă pentru alții.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!