Statele UE interesate de tehnologia block-chain

La începutul anului 2018, 22 de țări europene și-au unit forțele pentru a coopera în domeniul reglementării block-chain-ului și al educației.

Parteneriatul european privind block-chain-ul va fi un mijloc de cooperare între statele membre pentru a face schimb de experiență și expertiză în domeniul tehnic și de reglementare și pentru a se pregăti pentru lansarea aplicațiilor de tip blockchain la nivelul întregii Uniuni Europene, în beneficiul sectoarelor public și privat.

O listă completă a țărilor participante include Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania , Suedia și Marea Britanie. O invitație de a adera la parteneriat a fost extinsă la alte țări, membre ale UE și ale Spațiului Economic European.

În frunte cu Comisia Europeană, parteneriatul dorește să se asigure că Europa va rămâne în fruntea dezvoltării block-chain-ului în anii următori. Comunicatul de presă oferă un avantaj pentru tehnologia în discuție având ca scop promovarea încrederii utilizatorilor, iar parteneriatul consideră că va juca un rol fundamental într-un număr de servicii digitale pe viitor, inclusiv logistică, finanțe și raportarea reglementărilor.

Statele partenere văd în special potențialul de integrare a tehnologiei de tip block-chain cu piața unică digitală a Europei, o inițiativă pe plan politic care încearcă să unească diferitele piețe on-line ale Europei într-una singură. Ca și piața unică digitală, parteneriatul va încerca să evite abordările disociate care ar putea duce la o blocare a dezvoltării între membrii UE și ai Spațiului Economic European. Speranța parteneriatului este aceea că cooperarea va conduce la o interoperabilitate lină și transfrontalieră cu tehnologia block-chain-ului în deplină conformitate cu legile UE și cu modele clare de guvernanță care vor ajuta serviciile care utilizează tehnologia block-chain să înflorească în întreaga Europă.

Comisarul european pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, consideră parteneriatul ca o acțiune progresivă care va afecta calitatea serviciilor publice și tehnologice ale Europei în bine.

În viitor, toate serviciile publice vor folosi tehnologia block-chain. Block-chain reprezintă o mare oportunitate pentru Europa și statele membre să își regândească sistemele informatice, să promoveze încrederea utilizatorilor și protecția datelor cu caracter personal, să contribuie la crearea de noi oportunități de afaceri și să creeze noi domenii de leadership, de care să beneficieze cetățenii, serviciile publice și companiile. Parteneriatul lansat la începutul acestui an permite statelor membre să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a transforma potențialul enorm al tehnologiei block-chain în servicii mai bune pentru cetățeni.

Contextul acestei discuții este, bineînțeles, parte a clasicului scop de a deține cea mai înaltă tehnologie și, prin urmare, de a fi competitivi. Am văzut această abordare de mai multe ori de-a lungul istoriei și, de fiecare dată, ea a fost una roditoare pentru cei care au aplicat-o. Tocmai din aceste considerente, Comisia Europeană este foarte încrezătoare în acest demers de pionierat prin care își va asigura în mod cert conducerea pe plan digital. Dacă stăm să ne gândim că întreg spațiul digital (deși block-chain-ul nu este limitat doar la acesta) este de asemenea o zonă de larg interes (ca să nu mai spunem foarte importantă din punct de vedere politic, dar și al securității, comerțului etc.), demersul în discuție este unul salutar intereselor Europei.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!