Avantajele specializării în trading

Cei mai mulți traderi cred că este bine să se bazeze pe "cu cât mai mult, cu atât mai bine", atât în ceea ce privește profitul (de unde și lăcomia, dar nu vom zăbovi spre a discuta acest aspect în prezentul articol), dar și în ceea ce privește numărul de instrumente financiare urmărite. Practic, ei cred că cu cât au supuse atenției mai multe instrumente, cu atât vor fi mai avantajați deoarece le cresc șansele ca pe unul dintre acestea să apară "mai repede" un semnal și astfel ei să aibă ce tranzacționa.

Este o abordare greșită, în primul rând, deoarece nu poți analiza cu obiectivitate prea multe instrumente, ceea ce înseamnă că îți vor scăpa detalii care vor face diferența între ordine bune și pe pierdere, ceea ce va duce într-adevăr la inițierea mai multor ordine, dar și a multora dintre ele pe pierdere, iar cum primul scop al traderului este conservarea capitalului, evident lucrurile nu sunt deloc echilibrate. Or pentru echilibrare, este necesară specializarea.


Specializarea presupune, în primul rând, alegerea a două - maxim trei - instrumente financiare și urmărirea numai și numai a acestora. Pot fi parități valutare, indici, mărfuri - absolut orice - dar să fie doar acele 2-3 instrumente și atât. Dacă ar fi să mă refer la parități - dar și la alte instrumente în general - nu prea există instrumente bune și mai puțin bune - în afară poate de paritățile care includ CHF-ul, Banca Elveției având deja un istoric întunecat în privința comunicării, fapt ce a dus la anumite lucruri deloc plăcute pentru traderi și brokeri laolaltă. Dar în afară de acest aspect, poți alege orice instrument, fiind important doar să te potrivești cu el, iar această potrivire - selecția - o faci tranzacționând pe demo, urmând ca pe real să intri cu temele făcute. Când spun potrivire mă refer la potrivirea dintre dinamica parității - să zicem - și personalitatea ta: JPY-ul este destul de agitat, de aceea multe dintre instrumentele cu JPY sunt destul de volatile - GBPJPY fiind cap de listă, or dacă tu ești mai conservator și îți place să tranzacționezi swing-urile, probabil această paritate nu va fi indicată.

Dacă tot am amintit și de periodicitate, și aceasta este una pe care tu ești cel care trebuie s-o descopere, alții și celelalte surse putând-ți oferi doar păreri venite din propria experiență. Astfel, poți alege să cauți punctele de intrare pe m15 sau H1 - dacă faci day-trading - sau pe D1 ori chiar pe W1 dacă faci swing-trading. Până la urmă, trebuie să observi ce funcționează cel mai bine pentru tine și să urmezi acea cale: faci profit pe EURUSD și pierzi pe NZDJPY, atunci rămâi doar cu EURUSD; găsești mai ușor punctele de intrare pe H4 decât pe H1, foarte bine, caută-le de acum încolo pe H4. În acest fel îți vei contura o abordare care pentru tine funcționează, ceea ce înseamnă că te specializezi.

Vei observa că, urmărind același instrumente vei începe să le observi particularitățile, iar astfel vei deveni mult mai selectiv în legătură cu ce linii are rost să trasezi, ce linii merită așteptate pentru confirmare, ce patter-uri merită atenție etc., iar specializându-te astfel, nu înseamnă că nu vei mai pierde, dar vei pierde mai puțin și de mai puține ori și vei câștiga mai mult (bineînțeles respectând raportul 2:1 pentru profit) și mai des, fapt care, finalmente, ta va face să fii pe profit și, mai important, un trader de succes.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

De ce este nevoie de un sistem de tranzacționare?

De ce este nevoie de un sistem de tranzacționare?

Piața financiară oferă nenumărate posibilități pentru traderi și investitori, iar pentru cei care-și creează un sistem eficient de trading, șansele de câștig sunt destul de mari. Î..
 •   0
 •   3
 •   3394
 •   0
Cum să îți stabilești corect obiectivele în trading

Cum să îți stabilești corect obiectivele în trading

Înainte de a putea realiza un lucru, trebuie să-l vezi clar. (Alex Morrison) Uneori, traderii depun efort să își ducă planul la bun sfârșit și reușesc să facă acest lucru, iar al..
 •   0
 •   0
 •   2377
 •   0
Rolul disciplinei în trading

Rolul disciplinei în trading

Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori ai tuturor timpurilor a spus: A face bani presupune timp, disciplină și răbdare (Warren Buffett) Ce sunt aceste calități și..
 •   0
 •   0
 •   926
 •   0
Strategii de swing trading

Strategii de swing trading

Swing-trading-ul este foarte popular în rândul traderilor Forex din două motive principale. În primul rând, strategiile de tranzacționare de acest tip includ, de obicei, tehnici de..
 •   0
 •   0
 •   521
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!