Breakout Momentum Trading

Exact cum unele străpungeri dau încă de la început semne că ar fi false, alte străpungeri vin după respectarea unui anumit șir de evenimente, evenimente care nu fac altceva decât să pregătească terenul unei străpungeri valide. Să vedem în continuare care sunt aceste evenimente sau, mai bine zis, puncte de reper care se bazează (să nu uităm) pe acțiunea prețului.

Nivelul

Este nevoie ca piața să fi oscilat în așa fel încât să putem trasa un nivel, prin măcar două minime sau maxime. Dacă sunt trei este și mai bine, iar dacă sunt mai multe, cu atât mai demnă de atenție este respectiva linie.

Ceea ce este foarte important este ca aceste maxime, respectiv minime care vor concretiza nivelul de rezistență sau suport, să se situeze la aproximativ același preț. În funcție de perioada selectată putem avea mai mulți sau mai puțini pips care să permită "flexibilitate", însă pentru un punct de reper, pe planșa zilnică (D1) între cele două puncte de maxim / minim nu au ce căuta mai mult de 15 pips. Un nivel care ar putea fi mai degrabă trasat cu o linie de trend foarte puțin înclinată decât cu o linie orizontală, este cel mai bine s ă fie ignorat, nefiind unul care ar putea facilita o străpungere validă, ba chiar din contră.

Tendința

"The trend is your friend", adică tendința este prietenul tău, spune o veche vorbă printre traderi. Ei bine, și în cazul unei relative simple străpungeri este bine să respecți aceste clasice reguli. Prin urmare, vei fi pregătit să inițiezi, chiar și la străpungere, doar ordinele care respectă sensul tendinței principale. Pentru a putea fi catalogată ca tendință, aceasta necesită măcar două minime și măcar două maxime. Dacă cel de-al doilea minim este situat mai sus decât precedentul și cel de-al doilea maxim la fel, atunci tendința este ascendentă. Situația în oglindă, postulează pentru o tendință descendentă.

Ultimele minime (sau maxime)Pe măsură ce se apropie străpungerea, prețul va fi "prins la înghesuială". Pe de o parte avem nivelul (în exemplul de mai jos, 1.18273, fiind unul de rezistență, trasat prin M1, M2 și M3). De cealaltă parte avem linia pe care o putem trasa prin minime ascendente (dacă tendința este ascendentă și, prin urmare, ne așteptăm ca străpungerea să dea tonul aprecierii, așa cum este cazul exemplului; vezi minimele m1 și m2) sau prin maxime descendente (dacă tendința este descendentă și, implicit, firesc ar fi ca străpungerea să fie dominată de vânzători), minime sau maxime care de obicei sunt în număr de două.

Calmul

Fiind "strâns cu liniile", prețul se calmează, însă este doar liniștea de dinaintea furtunii. În exemplul nostru faza este cuprinsă în dreptunghiul galben. Aceasta este faza care va fi imediat urmată de convinsa și volatila mișcare care va străpunge nivelul; dar numai dacă a fost precedată de acele ultime maxime aliniate ei și, dacă acestea, la rândul lor, se găsesc în cadrul unei tendințe ascendente. Practic și ceilalți traderi văd același lucru (mă voi referi la exemplul de pe grafic): un trend ascendent care a intrat într-o perioadă de consolidare; dar perioada de consolidare a format un foarte frumos nivel de rezistență, 1.18273, iar prețul, prin m1 și m2, dă semne că descreșterile au din ce în ce mai puțin câștig. Vine apoi faza de calm, cea în care cei care au cumpărat mai de jos își marchează o parte din profit, iar alții, care preferă să intre atunci când "este liniște" vor cumpăra, compensând astfel descreșterile care altfel ar fi cauzate de marcările de profit.

Tranzacționarea

Într-un astfel de context, când factorii care s-au aliniat semnalează o străpungere validă, te poți gândi să plasezi un ordin în așteptare de tip stop (sell-stop sau, pentru exemplul nostru, buy-stop) în zona unde ar trebui să ajungă prețul după străpungere. Ordinul de stopare a pierderii ("Stop-Loss") va fi plasat dincolo de faza de calm (în exemplu, dedesubtul muchiei inferioare a dreptunghiului, undeva pe la 1.1760).

Pentru stabilirea ordinului de marcare a profitului ("Take-Profit"), este cel mai bine să te folosești de puncte de reper precum următoarele zone de suport, respectiv rezistență. Bineînțeles că nici aici nu vei face rabat în ceea ce privesc regulile de administrare a capitalului ("money-management"): vei stabili un TP măcar egal cu riscul din SL (adică un raport 1:1), dacă nu chiar un raport de două ori mai mare pentru profit, respectiv un raport 2:1. Rămâne în continuare valabilă varianta de a nu stabili un TP și, pe măsură ce prețul avansează, să muți SL-ul pe profit, din aproape în aproape. În acest ultim caz, va fi nevoie să urmărești graficul.

Dacă tranzacționezi pe planșe mai mici (de 15 minute sau o oră), ar trebui să te uiți o dată la 30 de minute sau la o oră, iar dacă planșele sunt mai mari, să verifici evoluția situație cam la 2-4 ore.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Strategia de tranzacționare "Yen Trader"

Strategia de tranzacționare "Yen Trader"

"Yen Trader" este una dintre cele mai apreciate strategii, dată fiind simplitatea și, prin aceasta, eleganța sa. Simplitatea îi conferă mai multe avantaje, precum a fi ușor de înțe..
 •   0
 •   1
 •   1245
 •   0
6 cele mai bune strategii de trading bazate Price Action

6 cele mai bune strategii de trading bazate Price Action

Nu de puține ori vei întâlni, indiferent că discutăm de forumuri, blog-uri sau site-uri cu tradiție, planșe efectiv sufocate de indicatori (matematici). Dacă te vei uita și la poze..
 •   1
 •   0
 •   2660
 •   0
Cum să recunoști străpungerile false

Cum să recunoști străpungerile false

Ce mai bună abordare este cea conservatoare, însă din varii motive și cea agresivă au rolul lor bine stabilit, iar din această pricină ar fi greșită și inclusiv nejustă orice tenta..
 •   0
 •   0
 •   840
 •   0
Nu folosi indicatorii tehnici până nu studiezi acest material

Nu folosi indicatorii tehnici până nu studiezi acest material

Indiferent dacă ești nou în acest domeniu sau dacă ai experiență în tranzacționare și dacă te folosești de indicatorii matematici (tehnici), cu siguranță ai observat că aceștia fie..
 •   0
 •   0
 •   1065
 •   0
Strategia de tranzacționare "The Bladerunner Trade"

Strategia de tranzacționare "The Bladerunner Trade"

Numele strategiei conține cuvântul "blade" care, în traducere din engleză, înseamnă "lamă". Lama este reprezentată de EMA ("exponential moving average") cu o perioadă de 20, care "..
 •   0
 •   0
 •   927
 •   0
Social trading: ce și de câte feluri este?

Social trading: ce și de câte feluri este?

În ultimul timp sintagma "social-trading" a început să se impună din ce în ce mai mult, fiind supusă atenție pe din ce în ce mai multe canale de comunicare. La bază, social-trad..
 •   0
 •   0
 •   778
 •   0
De ce cedează nivelele de suport și rezistență in trading?

De ce cedează nivelele de suport și rezistență in trading?

Nivelele de suport și rezistență sau nivelurile de cerere și de ofertă, reprezintă coloana vertebrală a tranzacțiilor tehnice. Indiferent de tipul metodelor de analiză tehnică util..
 •   0
 •   0
 •   1535
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!