Cum să instalați şi să setați un indicator în Metatrader 4

În funcție de locul de unde procurăm indicatorul (matematic, spre a nu fi confundat cu indicatorii economici, ce reprezintă știri de ordin fundamental), modul de instalare al indicatorului diferă, însă configurarea acestuia (respectiv personalizarea setărilor) nu, pe motiv că o dată instalat în cadrul platformei de tranzacționare Metatrader 4 (MT4) toți indicatorii vor fi adăugați într-o listă comună. Sursa de unde obținem indicatorul va implica, însă, moduri diferite de instalare. Astfel, un indicator poate fi procurat din cadrul magazinului celor de la Metaquotes, fiind aceeași companie care dezvoltă și platforma de tranzacționare MT4, sau de pe internet. Bineînțeles, platforma MT4 vine cu un set propriu de indicatori, tema acestui articol fiind aceea a adăugării, în cadrul platformei MT4, a altor indicatori decât aceia care sunt instalați odată cu platforma.

Pentru a procura un indicator din magazinul celor de la Metaquotes este necesar să urmăm pașii:

 • Pornirea platformei MT4;
 • Din meniul principal selectăm "View" (Vizualizare) - "Terminal" (sau apăsăm combinația de taste Ctrl+T);
 • Din fereastra care apare (de obicei la baza ferestrei MT4) selectăm pagina "Market" (Magazin);
 • Selectăm, din cadrul paginilor ce devin disponibile, pagina intitulată "Indicators" (Indicatori). Pe același rând cu pagina "Indicators" se află, aproape de marginea din dreapta a platformei MT4, două câmpuri (casete): primul, cel mai apropiat de marginea din dreapta a ferestrei MT4, este o casetă de căutare (poate fi recunoscută prin aceea că în partea ei dreaptă are o lupă, simbol pentru "căutare"), servind în cazul în care se dorește căutarea unui anume indicator (va fi tastat numele indicatorului-ului, după care va fi apăsată tasta <Enter> sau <Return> pentru obținerea rezultatelor); cel de-al doilea, situat în stânga câmpului de căutare, este un ComboBox (sau DropDown box, respectiv o casetă de liste) ce conține "Most rated" (cele mai apreciate), "New" (Noi), "By price ascending" (Sortate ascendent, în funcție de preț), "By price descending" (Sortate descendent, în funcție de preț) și "Free" (Gratuite).

În funcție de ce face obiectul căutării (un indicator gratuit sau unul contra-cost), poate fi făcută selecția aferentă. Dedesubtul etichetelor (paginilor) "Main", "Experts", "Indicators", "Libraries", "Utilities", "Favorites" și "Downloads" se găsește câmpul care va fi populat de rezultatele căutării, respectiv de indicatori. După executarea unui click pe un indicator, se va da deschide pagina aferentă indicatorului ales. Ea va conține, la rândul ei, în partea de sus, trei pagini și două (sau trei) butoane: prima pagină, situată la marginea din stânga a ferestrei MT4, cu numele indicatorului, a doua intitulată "Screenshots" (Capturi Ecran) în care dezvoltatorul poate să aleagă adăugarea unor imagini cu indicatorul ori cu performanțele acestuia și cea de-a treia cu "Reviews" (Păreri), unde comentează cei care au achiziționat deja indicatorul sau, dacă este gratuit, cei care îl utilizează, oferind păreri pe marginea performanțelor sale ori diferitele configurații care, pentru ei, dau roade. Primul buton, care se găsește în continuarea paginilor pe care tocmai le-am enunțat, intitulat "To favorites" (care are lângă el o steluță), va păstra indicatorul într-o listă, pentru ca, dacă ne hotărâm să-l instalăm la o dată ulterioară, să nu mai fim nevoiți să-l căutăm încă o dată.

Pe același rând cu acest buton, dar pe marginea din dreapta a ferestrei MT4, avem, dacă indicatorul este gratuit, butonul "Download" (Descărcare), care, dacă este apăsat, va descărca și instala indicatorul, iar dacă indicatorul este contra-cost, butoanele "Buy" (Cumpărare) și "Download demo" (Descărcare pentru testare).

După instalarea indicatorului prin această metodă, el va putea fi accesat în trei moduri.

Primul mod:

 • Din meniul principal va fi selectat "View" (Vizualizare) - "Navigator" (sau apăsarea combinației de taste Ctrl+N);
 • Din fereastra care apare (ar trebui să apară în partea de sus-stânga a ferestrei MT4), și care conține nodurile "Accounts" (Conturi), "Indicators" (Indicatori matematici), "Expert Advisors" (Experți) și "Scripts"(Script-uri) navigăm, la Indicatori (prin executarea unui click pe simbolul "+" din stânga textului. Cum indicatorul pe care l-am instalat a fost luat din magazinul Metaquotes, vom naviga la "Market" (Magazin). Pentru a-l adăuga, executăm click dreapta iar din meniul contextual care apare selectăm "Attach to chart" (Atașare la grafic).

Cel de-al doilea mod:
Din meniul principal selectăm "Insert" (Inserare) - "Indicators" (Indicatori) - "Custom" (Personalizați), iar din lista care apare executăm click pe numele indicatorului care ne interesează.

Cel de-al treilea mod:
Din bara de unelte, executăm click pe iconița ce conține semnul "+" de culoare verde, în spatele căruia se află o pagină albă în stânga căreia este scrisă litera "f". Se va deschide același meniu ca cel din situația în care selectăm, din meniul principal, "Insert" - "Indicators" ) - vezi cel de-al doilea mod de a adăuga indicatori! Dacă iconița nu apare, este necesar să ne asigurăm că bara de unelte pe care respectiva iconiță se găsește este vizibilă. Pentru acest lucru vom selecta, din meniul principal, "View" - (Vizualizare) - "Toolbars" - (Bare de unelte) și ne vom asigura că "Standard" este bifată, respectiv că arată astfel "✓ Standard".

În situația în care nu este vizibilă nici o bară de unelte, cel mai probabil ai selectat opțiunea de a le ascunde pe toate. Pentru a corecta situația, atunci când fereastra MT4 este activă (fără ca în cadrul ei să mai fie deschise alte ferestre în afară de grafice), apasă o singură dată tasta [F11]. Pentru a fi siguri că atașăm indicatorul pe graficul pe care îl dorim, putem maximaliza fereastra cu graficul respectiv.

Dacă indicatorul se găsește sub forma unui fișier extern, cu extensiile .ex4 sau .mq4, pentru a-l instala vom urma pașii:

 • Pornim platforma MT4;
 • Din meniul principal selectăm "File" (Fișier) - "Open data Folder" (Deschide Directorul de Date). În mod firesc, ar trebui să se deschidă o fereastră Windows Explorer care că conțină directoarele "config", "history", "logs", "MQL4", "profiles", "templates" și "tester";
 • Deschidem directorul MQL4 iar dintre directoarele pe care le conține;
 • Îl vom deschide pe cel intitulat "Indicators";
 • Aici copiem fișierul cu extensia .ex4 sau .mq4;
 • Închidem platforma MT4;
 • Repornim platforma MT4 (pentru a-și face reîmprospătarea listei de experți și, prin urmare, pentru a-l încărca și pe cel pe care l-am adăugat);
 • Adăugăm noul indicator urmând una din variantele descrise în paragraful precedent.

În momentul în care am selectat indicatorul pe care dorim să-l adăugăm, se va deschide fereastra de configurare a acestuia. În cadrul acestei ferestre vom avea mai multe pagini de tabulare (Tab Pages), care ne vor permite stabilirea diferitelor preferințe, de la culori (pe pagina "Colors"), la parametri (pe pagina "Inputs"), nivele (pe pagina "Levels") și vizualizare (pe pagina "Visualization"), ultima pagină permițându-ne să lăsăm indicatorul să fie vizibil indiferent de perioada de timp selectată (dacă "All timeframes" - Toate perioadele - este bifată), sau numai pe anumite perioade de timp (dacă "All timeframes" - este debifată și este bifată măcar una din opțiunile ce devin astfel disponibile, respectiv M1, M5, M15 etc.).

Dacă dorim să personalizăm ulterior indicatorul, vom executa click dreapta pe indicator sau, pe graficul cu indicatorul de interes, executăm click dreapta într-o zonă liberă (de aceeași culoare cu fundalul graficului), iar din meniul care apare selectăm "Indicator list" (Listă indicatori). Din fereastra care se deschide, selectăm indicatorul pe care dorim să-l modificăm și apoi apăsăm butonul "Edit" (Editare).

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Tranzacții bursiere

Tranzacții bursiere

Bursa este un mecanism complex de concentrare a cererii şi ofertei pentru anumite categorii de valori, în scopul realizării tranzacţiilor într-un cadru organizat și competitiv. Pe ..
 •   0
 •   1
 •   3333
 •   0
Expert Advisors (EA). Ce sunt roboții de tranzacționare?

Expert Advisors (EA). Ce sunt roboții de tranzacționare?

Roboții de tranzacționare (Expert Advisors cum mai sunt ei numiți sau pur și simplu EA) sunt algoritmi creați cu scopul de a analiza și tranzacționa diferite instrumente financiare..
 •   0
 •   0
 •   3549
 •   0
Răspunsuri la întrebări frecvente despre Expert Advisors

Răspunsuri la întrebări frecvente despre Expert Advisors

Ce este un robot? Un robot, numit și Expert Advisor (prescurtat EA) este un algoritm conceput pentru a rula în cadrul platformei de tranzacționare MetaTrader 4 (MT4) cu scopul de ..
 •   0
 •   0
 •   2852
 •   0
Cum se instalează și se configurează un Expert Advisors?

Cum se instalează și se configurează un Expert Advisors?

Instalarea unui Expert Advisors (EA) poate fi făcută în două moduri: prin intermediul magazinului virtual al celor de la Metaquotes, aceeași companie care dezvoltă și platforma de ..
 •   0
 •   0
 •   2999
 •   0
Cum să testezi un Expert Advisor pe graficele istorice

Cum să testezi un Expert Advisor pe graficele istorice

Este foarte important ca, înainte de a permite EA-ului să tranzacționeze live, chiar dacă recomandările sunt de bun augur și EA-ul este cu adevărat unul profitabil și de calitate, ..
 •   0
 •   1
 •   3064
 •   0
Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Tranzacționarea pe piața valutară internațională (Forex), dar şi în cadrul altor piețe, este realizată nu numai de traderi, ci şi de roboții de tranzacționare, numiți și expert adv..
 •   0
 •   1
 •   3654
 •   0
Cum se instalează Metatrader 4 pe o unitate flash USB

Cum se instalează Metatrader 4 pe o unitate flash USB

Instalarea unei aplicații poate fi făcută pe discul computer-ului (indiferent că este vorba despre desktop, laptop etc.), de obicei în "Program Files" (Fișiere Program) sau pe un s..
 •   0
 •   0
 •   2562
 •   0
Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

Cum să folosești formațiunile grafice Double Top / Bottom

În acest articol vom discuta despre cum să recunoști și cum să tranzacționezi clasicele figuri "double-top" (DBT) și "double-bottom" (DBB). Recunoașterea figurii Este foarte im..
 •   0
 •   0
 •   2937
 •   0
Nu folosi indicatorii tehnici până nu studiezi acest material

Nu folosi indicatorii tehnici până nu studiezi acest material

Indiferent dacă ești nou în acest domeniu sau dacă ai experiență în tranzacționare și dacă te folosești de indicatorii matematici (tehnici), cu siguranță ai observat că aceștia fie..
 •   0
 •   0
 •   1707
 •   0
De ce ETF-urile sunt o alegere inteligentă pentru millennials?

De ce ETF-urile sunt o alegere inteligentă pentru millennials?

ETF-urile ("Exchange Traded Funds") sunt fonduri de investiții tranzacționate la exchange. ETF-urile pot fi formate din seturi de instrumente financiare de la bonuri de tezaur, ac..
 •   0
 •   0
 •   1403
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!