Cum să testezi un Expert Advisor pe graficele istorice

Este foarte important ca, înainte de a permite EA-ului să tranzacționeze live, chiar dacă recomandările sunt de bun augur și EA-ul este cu adevărat unul profitabil și de calitate, să îl testăm pe graficele istorice pentru a ne asigura că totul este în regulă.

Pentru a face acest lucru este nevoie să deschidem fereastra "Strategy Tester" (Testarea strategiilor), prin apelarea, din meniul principal, a "View" (Vizualizare) - "Strategy Tester" sau prin combinația de taste Ctrl+R. În fereastra ce se va deschide (și care în mod normal ar trebui să fie situată în partea de jos a ferestrei principale a platformei Metatrader 4, acronim MT4) vom avea mai multe controale menite testării EA-ului.

În partea din stânga-sus a ferestrei de testare avem o casetă-listă (drop-down box sau combo-box) ce conține două intrări: "Indicator" (Indicator matematic) și "Expert Advisor" (Expert). O vom selecta pe cea de-a doua, expertul respectiv, întrucât ceea ce dorim să testăm este un expert (un EA). Imediat în dreapta acestei casete, este disponibilă o altă casetă, ce se întinde aproape tot rândul, de unde putem selecta EA-ul pe care dorim să-l testăm. Prin urmare, vom efectua click pe acea casetă, iar din lista care se va desfășura vom selecta EA-ul dorit. Imediat sub această casetă avem caseta aferentă simbolului (cea în stânga căreia este scris "Symbol). De aici putem selecta instrumentul financiar pe care dorim să testăm EA-ul.

Fiecare EA este configurat pentru a funcționa pe anumite instrumente financiare, respectiv pe anumite perioade ("Timeframes"). Unii sunt mai generali și, prin urmare, pot fi utilizați pentru tranzacționarea mai multor instrumente financiare, respectiv pe orice perioadă [de la D1 - planșa de zi sau H4 - planșa de patru ore, până la M15 sau M5, chiar și M1 - planșele de 15, 5 sau 1 minut(e)]. Alții (majoritatea) sunt specializați pe anumite parități (cum ar fi EURUSD) și pe planșe mai mici (H1 - planșa de o oră, ori planșele pe perioade de minute). Astfel, în funcție de specificațiile dezvoltatorului, selectăm simbolul și perioada, caseta aferentă perioadei putând fi găsită în dreapta casetei de selectare a simbolului, fiind asociată cu eticheta-text "Period".

Dedesubtul perioadei putem selecta diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare ("Spread"-ul) cu care EA-ul să-și simuleze tranzacțiile. Sub caseta de simboluri, avem caseta "Model", cea care va stabili după ce criterii EA-ul va "gândi" datele pe care le primește de la grafic. Este indicat să comutăm pe modelul "Every tick" (Fiecare oscilație). În situația în care dorim să testăm abilitățile EA-ului pentru a perioadă predefinită de timp, putem face acest lucru bifând "Use date" (Utilizează data) și selectând datele dorite din calendarele situate pe același rând, mai la dreapta, respectiv "From" (De la) și "To" (Până la).

Sub această opțiune avem o alta, "Visual mode" (Mod vizual) care, dacă este activată prin bifare, va deschide odată cu începerea testării o fereastră nouă în care vom vedea cum prețul oscilează și cum, EA-ul, pe măsura oscilațiilor prețului, deschide ordine, le închide etc. Imediat la dreapta acestei opțiuni avem un "slider" (o bară de alunecare) ce permite reglarea vitezei cu care se va desfășura testul. Comutările înspre stânga vor încetini testul (oscilațiile se apropie de timpul real), iar cele înspre stânga vor accelera oscilațiile și implicit vor micșora durata testului. În dreapta acestui slider avem un buton cu simbolul de pauză (două linii verticale paralele), care apăsat va opri temporar testul, până când va fi apăsat din nou. Această funcție este utilă situațiilor în care dorim să evaluăm diferitele aspecte sau, mai ales, să măsurăm numărul de puncte, să spunem, la care o tranzacție a fost închisă. Mai la dreapta butonului de pauză, avem încă un buton cu textul "Skip to" (Sari la), la dreapta căruia se află un calendar unde poate fi stabilită data până la care "să sară timpul". Această funcție este utilă pentru "a grăbi" testarea.

În partea dreaptă a ferestrei de testare, avem mai multe butoane. Primul, "Expert properties" (Proprietățile expertului), va deschide fereastra de configurare a EA-ului, în care vom regla parametri precum Stop-Loss (SL), Take-Profit (TP), Trailing-Stop (Stop prin alunecare) și alți parametri, proprii fiecărui EA, care, în general, țin de money-management și alte aspecte tehnice. Cel de-al doilea, "Symbol properties" (Proprietăți instrument financiar) va afișa fereastra aferentă proprietăților instrumentului supus testului (informații precum spread, zecimale, mărimea contractului etc.). Următorul buton este cel pe care scrie "Open Chart", el servind la deschiderea ferestrei în cadrul căreia se face testarea în cazul în care, din anumite motive, am închis-o pe cea care s-a deschis automat la începerea testului.

În continuare avem butonul "Modify expert" (Modificare EA). Dacă, pentru EA-ul pe care-l testăm, avem și codul sursă (fișierul care conține declarările variabilelor și celelalte propoziții și bucle precum "if-then-else", "while", "for" etc.), care este stocat într-un fișier cu extensia .mq4, atunci se va deschide mediul de programare a celor de la Metaquotes, MetaEditor-ul, cu care, utilizând limbajul de programare dezvoltat tot de aceeași companie, Metaquotes Programming Language 4 (MQL4), putem modifica EA-ul, dezactivând anumite funcții, modificându-le pe altele sau adăugând unele noi. Dacă însă avem doar varianta compilată a EA-ului, mai exact un fișier cu extensia .ex4, înseamnă că nu avem acces la codul sursă și, drept urmare, MetaEditoru-ul nu se va deschide.

În dreapta-jos avem butonul "Start" (Pornire), care va începe testarea, respectând parametrii pe care i-am indicat (EA-ul și parametrii proprii, paritatea, perioada etc.). Ne vom da seama că testarea a început prin faptul că se va deschide un nou grafic, pe care vom vedea prețul cum oscilează și, pe măsură ce acest lucru continuă, vom vedea cum apar ordine (și care arată exact precum ordinele în timp real, respectiv o linie - de obicei verde - de la cotația la care ordinul a fost deschis și care se întinde pe toată lățimea graficului) și cum acestea se închid, prin linii diagonale la extremitățile cărora avem mici săgeți ce indică prețurile de cumpărare / vânzare, respectiv cel de închidere a tranzacțiilor.

Voting postare: 1

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Expert Advisors (EA). Ce sunt roboții de tranzacționare?

Expert Advisors (EA). Ce sunt roboții de tranzacționare?

Roboții de tranzacționare (Expert Advisors cum mai sunt ei numiți sau pur și simplu EA) sunt algoritmi creați cu scopul de a analiza și tranzacționa diferite instrumente financiare..
 •   0
 •   0
 •   3495
 •   0
Răspunsuri la întrebări frecvente despre Expert Advisors

Răspunsuri la întrebări frecvente despre Expert Advisors

Ce este un robot? Un robot, numit și Expert Advisor (prescurtat EA) este un algoritm conceput pentru a rula în cadrul platformei de tranzacționare MetaTrader 4 (MT4) cu scopul de ..
 •   0
 •   0
 •   2800
 •   0
Cum se instalează și se configurează un Expert Advisors?

Cum se instalează și se configurează un Expert Advisors?

Instalarea unui Expert Advisors (EA) poate fi făcută în două moduri: prin intermediul magazinului virtual al celor de la Metaquotes, aceeași companie care dezvoltă și platforma de ..
 •   0
 •   0
 •   2940
 •   0
Cum să instalați şi să setați un indicator în Metatrader 4

Cum să instalați şi să setați un indicator în Metatrader 4

În funcție de locul de unde procurăm indicatorul (matematic, spre a nu fi confundat cu indicatorii economici, ce reprezintă știri de ordin fundamental), modul de instalare al indic..
 •   0
 •   0
 •   3235
 •   0
Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Cum sa îmbunătățești rezultatele unui robot de tranzacționare?

Tranzacționarea pe piața valutară internațională (Forex), dar şi în cadrul altor piețe, este realizată nu numai de traderi, ci şi de roboții de tranzacționare, numiți și expert adv..
 •   0
 •   1
 •   3593
 •   0
Este tranzacționarea algoritmică mai bună decât cea tradițională?

Este tranzacționarea algoritmică mai bună decât cea tradițională?

Tranzacționarea tradițională Presupune urmarea de către trader ale unor reguli. Aceste reguli sunt obținute în urma asimilării informațiilor din cadrul unui curs de tranzacționare..
 •   0
 •   1
 •   3702
 •   0
Beneficiile tranzacționării algoritmice

Beneficiile tranzacționării algoritmice

Tranzacționarea algoritmică este bine-cunoscută grație posibilității tranzacționării fără implicare emoțională, dar și deoarece viteza de execuție a algoritmului este cu mult mai m..
 •   0
 •   0
 •   1585
 •   0
De ce ETF-urile sunt o alegere inteligentă pentru millennials?

De ce ETF-urile sunt o alegere inteligentă pentru millennials?

ETF-urile ("Exchange Traded Funds") sunt fonduri de investiții tranzacționate la exchange. ETF-urile pot fi formate din seturi de instrumente financiare de la bonuri de tezaur, ac..
 •   0
 •   0
 •   1380
 •   0
Cum identific cele mai bune tranzacții?

Cum identific cele mai bune tranzacții?

"Simplitate este cheia succesului" zice o înțeleaptă vorbă. Este adevărat că sună bine, dar din păcate puțini încearcă sau știu să o aplice în tranzacționare. În continuare iți voi..
 •   0
 •   0
 •   2315
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!