Institutul National de Statistica a confirmat datele potrivit carora economia Romaniei a crescut cu 5,7% in primul trimestru al acestui an. Tudorel Andrei, directorul general al INS, a declarat ca in cazul in care institutia ar furniza cifre umflate legate de cresterea PIB-ului, aceasta ar putea fi considerata o institutie care submineaza economia Romaniei.
Directorul general a mai subliniat ca, in cazul in care s-ar publica date false referitoare la un trimestru, s-ar crea un cerc vicios, pentru ca INS-ul ar fi obligat sa publice in continuare cifre ”umflate” pentru a sustine datele initiale.
"Daca am furniza date de crestere eronate, daca am umfla cifrele, am fi considerati distrugatorii unei tări. (...) Pe baza lor, se iau decizii importante atat in mediul privat, cat si in cel public. Ne-am ferit sa facem comentarii legate de ce se ascunde in spatele cresterii de 5,7%. Pot aparea interpretari, unele firme ar putea crede ca raspandim informatii false si ar putea refuza sa ne mai dea informatii", a afirmat Tudorel Andrei.
Potrivit estimarilor publicate marti de Institutul National de Statistica, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 5,7% pe serie bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2016. Datele denota o accelerare a cresterii economice fata de ultimul trimestru din 2016, cand PIB-ul Romaniei a crescut cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
INS a publicat miercuri si date privind evolutia sectoarelor economice, potrivit carora patru sectoare au avut o contributie semnificativa la cresterea economica in primul trimestru.
"Din punctul de vedere al utilizării PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la cresterea PIB; variatiei stocurilor, cu o contributie de +1,1%, consecinta a cresterii importante a stocurilor din economie", arata comunicatul INS.