Nu folosi indicatorii tehnici până nu studiezi acest material

Indiferent dacă ești nou în acest domeniu sau dacă ai experiență în tranzacționare și dacă te folosești de indicatorii matematici (tehnici), cu siguranță ai observat că aceștia fie oferă un semnal de intrare în tranzacție mai târziu decât momentul optim de intrare, fie prematur, fără ca un real moment optim de intrare să se mai materializeze. Cu alte cuvine, în primul caz, omiți ordine bune, iar în cel de-al doilea deschizi ordine proasta, ambele "grație" indicatorilor pe care îi folosești. Dar întreabă-te: "până la urmă de ce folosesc indicatori?" Răspunsul: ori ai văzut o reclamă menită să pară interesantă și care te-a fermecat, ori, din diferite motive, așa crezi că "merg lucrurile". În primul caz, respectiv cel în care ai văzut o reclamă care te-a determinat să achiziționezi un indicator cu "semnale miraculoase", gândește-te că, până la urmă, dacă cineva ar avea un asemenea indicator, ori ar face el/ea bani mulți cu el și astfel nu ar mai fi interesat(ă) că ceară bani pe el, oferindu-l gratuit, fie ar cere câteva sute bune de dolari, în nici un caz câteva zeci. Pentru cea de-a doua situație, haide să vedem în continuare cam cum stau lucrurile.

"Încărcarea graficelor"

Dacă alegi să folosești indicatori, atunci vei ajunge foarte repede să folosești mai mulți indicatori decât ți-ai fi dorit sau a i fi crezut inițial. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, deoarece vei căuta ca pentru fiecare sarcină sau parte a strategiei (punct și/sau volume de intrare, stabilirea ordinului de stopare a pierderii - "Stop-Loss", respectiv de marcare a profitului - "Take-Profit", închiderea manuală a ordinului etc.) să găsești indicatorul sau combinația de indicatori potrivită.
Gândește-te că numai dacă pentru fiecare sarcină enunțată anterior (în afară de închiderea manuală a ordinului, care se exclude cu TP-ul) folosești un singur indicator, ai deja patru indicatori. Or dacă pentru punctul de intrare, să zicem, nu un indicator ci trei, pentru a fi mai sigur, pentru a filtra mai bine semnalul, ai deja șase indicatori. Dacă acestora mai adaugi și indicatori care să indice tendința sau orice altceva, numărul lor nu face altceva decât să crească și astfel graficele ajung să fie încărcate de indicatori, ele înțesând practic prețul si făcându-l greu de observat și, bineînțeles, interpretat.
Cu alte cuvinte, de la început îți anulează orice posibilitate de a te folosi de acțiunea prețului ("price action"). Prin urmare, încerci să compensezi lipsă stăpânirii unei sarcini prin metode simple, cu adăugarea unui indicator, iar lipsa aceluia (căci nimic nu este perfect) încerci să-l compensezi prin adăugarea altuia; și așa nu faci altceva decât să complici situația mai complici situația. Soluția: scoate din ecuație indicatorul (sau indicatorii) care nu funcționează și găsește un singur indicator care se pliază bine pe acea sarcină sau, și mai bine, înlocuiește indicatorul cu elemente de acțiune a prețului.

Semnalele sunt întârziate

Până la urmă, indicatorul, pentru a putea oferi un semnal, o indicație etc. are nevoie de deva. Cu alte cuvinte, pentru a oferi un "output" (un rezultat) are nevoie de un "input' (de niște date ale problemei). Acest input este reprezentat de preț. Până aici poți concluziona două aspecte: primul, indicatorul face ceea ce poți (și de fapt ar trebui) să faci tu, nu el, respectiv să interpreteze prețul și al doilea, mereu va avea o reacție întârziată.
Tu poți privi graficul și să-ți dai seama că, de exemplu, dacă prețul s-a cam oprit în suport, poate este un moment bun de cumpărare, iar dacă alegi să cumperi, ai deja tranzacția deschisă când încă prețul nu a început convins mișcarea, iar când o va fi început, tu deja vei fi pe profit (deci poți "fi" înaintea prețului, adică poți lua decizia înaintea începerii mișcării propriu-zise). Or indicatorul, are nevoie de "input". Câtă vreme prețul consolidează, el nu are ce semnal să ofere. Când prețul începe să se miște (să crească în exemplul nostru) atunci indicatorul primește "input", are ce procesa, prin urmare procesează și emite un "output", adică un semnal de cumpărare; asta bineînțeles, după ce prețul deja este departe și tu puteai deja marca o parte din profit.

Nu semnale ci informație

Ceea ce oferă, în consecință, indicatorii, nu sunt semnale ci mai degrabă constatări. Dar haide să considerăm partea plină a paharului: dacă indicatorii sunt mai degrabă niște constatatori, atunci folosește-i în consecință; nu aștepta să-ți confirme să intri, ci verifică dacă îți "spun" că ai intrat corect. Practic, vei analiza situația și vei aștepta momentul oportun inițierii tranzacției, moment care va fi indicat prin interpretarea acțiunii prețului. Când acesta sosește, indiferent de ce "zice" indicatorul, tu intri în baza argumentelor oferite de acțiunea prețului. După ce ai intrat, aștepți să vezi dacă indicatorul se aliniază poziției pe care ai inițiat-o. Dacă acest lucru se întâmplă, foarte bine, iar dacă nu, te poți gândi la micșorarea poziției (în nici un caz la închiderea ei).

Concluzie

Finalmente, adevărul este undeva la mijloc, în sensul că utilizarea extensivă a indicatorilor - mai ales pentru a intra în tranzacții - nu este de bun augur, dar nici eliminarea forțată a acestora nu este ce mai fericită, așa cum nimic pe lumea asta care a fost, este și va fi instituit cu forța nu își va dovedi cu adevărat eficiența, deoarece nu va fi una intrinsecă. Astfel, soluția este utilizarea unuia ori maxim a doi indicatori (trei sunt deja prea mult, iar dincolo de patru intri în zona celor care îi "decorează" graficul cu indicatori) care să sprijine decizia obținută printr-o abordare ce se folosește de interpretarea acțiunii prețului. În acest fel va fi cultivată disciplina necesară tranzacționării și care, în cazul începătorilor, nu se regăsește nici printre aptitudinile deținute și, în mod cert, nici printre cele urmărite. Mai apoi, fie vei atinge un grad de "simbioză", cum îmi place să spun, cu respectivul indicator, alegând să-l "ții și pe el acolo pentru a mai arunca din când în când un ochi pe el", fie vei renunța la el (ei) la momentul potrivit, adică atunci când vei constata că și cu el, dar și fără el, rezultatele sunt același.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Despre tranzactionarea la bursa - experienta personala

Despre tranzactionarea la bursa - experienta personala

Sunt trader. Am ales aceasta meserie atat din pasiune, cat si din dorinta de a-mi dobandi libertatea financiara. Ca si orice alt domeniu, cariera de trader presupune mult efort, mu..
 •   0
 •   0
 •   2458
 •   0
Cum să instalați şi să setați un indicator în Metatrader 4

Cum să instalați şi să setați un indicator în Metatrader 4

În funcție de locul de unde procurăm indicatorul (matematic, spre a nu fi confundat cu indicatorii economici, ce reprezintă știri de ordin fundamental), modul de instalare al indic..
 •   0
 •   0
 •   2231
 •   0
Cum să recunoști străpungerile false

Cum să recunoști străpungerile false

Ce mai bună abordare este cea conservatoare, însă din varii motive și cea agresivă au rolul lor bine stabilit, iar din această pricină ar fi greșită și inclusiv nejustă orice tenta..
 •   0
 •   0
 •   1087
 •   0
Breakout Momentum Trading

Breakout Momentum Trading

Exact cum unele străpungeri dau încă de la început semne că ar fi false, alte străpungeri vin după respectarea unui anumit șir de evenimente, evenimente care nu fac altceva decât s..
 •   0
 •   0
 •   1184
 •   0
Indicatorul CCI

Indicatorul CCI

Commodity Chanel Index (prescurtat CCI) este un indictor de tip oscilator, ceea ce înseamnă că este responsabil de confirmarea momentului optim de cumpărare, respectiv vânzare. ..
 •   0
 •   0
 •   1254
 •   0
Mișcarea pieței ia în considerare totul!

Mișcarea pieței ia în considerare totul!

Există o puternică tentație, mai ales printre tinerii traderi, de a se lansa în studii amănunțite vis-a-vis de ce a cauzat o anumită mișcare sau care ar putea fi următoarea știre p..
 •   0
 •   0
 •   1044
 •   0
Cum tranzacționăm acțiuni, metale și mărfuri prin CFD?

Cum tranzacționăm acțiuni, metale și mărfuri prin CFD?

CFD este acronimul pentru "contract for difference" (contract pe diferență). CFD-urile sunt instrumente financiare care urmăresc prețul bunului care le stă la bază. Astfel, dacă di..
 •   0
 •   0
 •   1204
 •   0
Descoperă Graalul tranzacționării

Descoperă Graalul tranzacționării

"Sfântul Graal" este un sistem sau o strategie cu reguli clare care funcționează suficient de bine pentru a asigura o tranzacționare fără efort și care este, în ansamblu, profitabi..
 •   0
 •   0
 •   979
 •   0
Când sunt prea mulți indicatori matematici?

Când sunt prea mulți indicatori matematici?

Există, spre deosebire de convingerea populară, un asemenea lucru precum: prea multe informații. Dacă urmăriți un începător Forex cu studiul său bazat pe indicatori matematici, veț..
 •   0
 •   0
 •   1035
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!