Pierderile sunt un cost al tranzacționării - învață să le accepți

Tranzacționarea este de multe ori privită ca o metodă de a realiza profit, după unii într-o perioadă mai scurtă (ceea ce, aşa cum am discutat cu alt ocazii, este încă de la început o abordare greşită), iar după alții (pliați pe realitatea situației) pe o perioadă mai îndelungată, puțini gândindu-se însă şi la acest aspect, respectiv că pierderile sunt o parte integrată a acestei activități.

Acest refuz se regăseşte sub mai multe forme. O primă variantă este aceea a temerii de SL. Practic în mintea traderului închiderea unui ordin pe SL este asociată cu un eşec și, prin urmare, trebuie evitată sub orice formă. Astfel, unii traderi vor mări SL-ul când văd că prețul se apropie de el doar pentru "a salva" ordinul. Alții pun SL-uri foarte mari (şi care evident încalcă flagrant regulile de bază ale administrării capitalului) în acelaşi scop. Următorul "nivel" este tranzacționarea fără SL, care elimină definitiv acest "pericol".

O altă variantă este cea a lui "eu nu greşesc niciodată", iar dacă prețul o ia invers (şi deci se îndreaptă spre SL) vor apela la acelaşi "mecanisme protective" ca cele de care am discutat mai sus.

Însă, de fapt, SL-ul este de partea traderului, deoarece îi limitează pierderile. Aici ştiu că vor interveni aceia dintre cititori care vor argumenta că "nu de puține ori prețul a luat mai întâi SL-ul, iar apoi a mers în direcția bună". Problema aici este ori că ordinele sunt deschise mult prea devreme (şi SL-ul stabilit este prea mic) ori SL-ul este pur şi simplu amplasat incorect. Aici merită insistat pe faptul că, din aceleași motive, traderii stabilesc SL-uri foarte mici, care, în tot zgomotul pieței, sunt "agățate".

Înțelege să SL-ul a fost inventat tocmai pentru a proteja capitalul traderilor; căci scopul primordial este acela de a-ți conserva capitalul, deoarece fără acesta tranzacționarea este doar una "pe hârtie" - deci fără foloase financiare. Astfel, dacă un ordin se închide pe pierdere, ori nu a fost vina ta - deoarece a intervenit poate ceva de ordin fundamental - ori a fost vina ta și, în loc să te scuzi, să te învinovățești, să regreți, să te simți prost etc. poți reevalua situația pentru a observa undei ai greșit astfel încât data viitoare să iei decizia optimă.

Până la urmă tradingul presupune o continuă reeducare, reevaluare, șlefuire a celor deja acumulate, așa că este mult mai constructiv să iei SL-urile ca pe niște lecții decât să le consideri înfrângeri. În altă ordine de idei, o greșeală majoră întâlnită la mulți traderi este aceea că după ce deschid un ordin încep deja să-l viseze închis pe profit - și evident, că închiderea sa pe minus reprezintă o adevărată spulberare a visurilor; o dramă în toată regula. Din acest motiv un obicei bun ar fi acela ce a nu avea așteptări de la ordin, mai bine zis de la nici un ordin. Tu îl deschizi doar pentru că așa ți-a "spus" strategia și atât; dacă se va încheia bine sau mai puțin bine prea puțin mai contează. Ceea ce contează este dacă ai avut sau nu dreptate. Dacă da, continuă iar dacă nu caută să te corectezi.

Nu în ultimul rând, intră în acele ordine în care ai încredere și nu în cele ăn care nu ești sigur. Este adevărat că și cele de care nu ești sigur pot evolua bine, dar mai mult folosește-le și pe acela ca o resursă din care să înveți, altfel vei transforma totul într-un joc de noroc, ceea ce este ceva total diferit de trading.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

De ce majoritatea pierde in trading?

De ce majoritatea pierde in trading?

99,99% dintre traderi încep să caute cel mai bun sistem care va fi sfântul lor Graal și îi vor face milionari. Nu mulți se opresc să le spună acestora (cel mai probabil nu ar ascul..
  •   0
  •   0
  •   1683
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!