Rata inflației a urcat la -0,4% în luna octombrie.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naționalde Statistică al României, rata anuala a inflatiei a urcat ușor de la 0,6% la -0,4% în luna octombrie. Aceste informații arată că luna trecută, toate produsele și serviciile din țară s-au scumpit.


Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare, înspecial legumele și fructele, prețurile crescând cu aproximativ 0,53% față de luna septembrie. Prețurile serviciilor pentru consumatori au crescut cu 0,33% iar cele la mărfurile nealimentare cum ar fi energia termică – cu 0,39%. Cu toate acestea, energia termică rămâne la un preț mai ieftin față de ultimele 9 luni.


În comunicatului INS se menționează: “Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,4% în luna octombrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,1%'”.


În urma publicării datelor statistice și înconformitate cu evoluția economiei din ultimele luni, Banca Națională a României a menținut prognoza inflației până la finele anului. Prin urmare, rata inflației se va menține la minus 0,4 în 2016, urmând ca la finalul lui 2017 să atingă cota de 2,1%.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Prețurile la petrol se consolidează

Prețurile la petrol se consolidează

Prețurile la contractele futures pe petrol au crescut de la începutul anului, provocând schimbări importante pe cele trei sesiuni de tranzacționare. La New York Mercantile Exchange..
  •   0
  •   0
  •   1523
  •   0
Vești bune pentru 2017: cresc salariile și pensiile

Vești bune pentru 2017: cresc salariile și pensiile

Anul 2017 vine cu o serie de avantaje financiare pentru români: reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea impozitului la carburanţi, ieftinirea energiei electrice cu 2% și creșter..
  •   0
  •   0
  •   2551
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!