Potrivit calculelor facute de conducerea confederatiei patronale a Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), impactul Legii salarizarii angajatilor platiti din fonduri publice asupra cheltuielilor bugetare ar putea fi de 34 de miliarde de lei pana în 2020 si de 42 de miliarde de lei pana in 2022.
Proiectul Legii salarizarii a intrat luni in dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, care este for decizional.
„In lipsa unui studiu de impact realizat oficial, am calculat noi ca Legea salarizarii va duce la o majorare a cheltuielilor bugetare cu 34 de miliarde de lei pana in anul 2020 si cu 42 de miliarde de lei pana in anul 2022. Solicitam Camerei Deputatilor sa analizeze cu maxima atentie si responsabilitate acest proiect legislativ si sa prezinte un studiu privind atat impactul bugetar, cat si impactul asupra investitiilor - care ar putea scadea dramatic - si asupra sectorului privat”, a declarat presedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Conducerea Consiuliului IMM considera ca scenariul pentru eventualitatea ca Legea salarizarii va fi adoptata in varianta actuala este urmatorul: „Va creste gradul de indatorare a statului, care va fi obligat sa se imprumute masiv pentru a acoperi cheltuielile; vor creste taxele (un lucru minunat pe care nu si-l doreste nimeni); vom avea inca o lege inaplicabila; dupa o jumătate de an, ne vom intoarce la situatia initiala, insa cu o inflatie mai mare si cu perspectiva taierilor de salarii”.
„Este nevoie de calcule bine justificate economic, bazate pe puterea economiei. Trebuie sa ne punem problema daca avem in continuare nevoie de 1,2 milioane de angajati in administratia publica; daca nu suntem atenti acum, vom avea aceiasi functionari publici, dar de doua ori mai bine platiti”, a declarat Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri si vicepresedinte al CNIPMMR.