Și pattern-urile puternice pot da greș. Ce să faci?

Una din cele mai fericite abordări în ceea ce priveşte tranzacționarea este tranzacționarea acțiunii prețului ("price action trading").

Aceasta prezintă un mare avantaj din multe puncte de vedere, primordiale fiind eliberarea de utilizarea indicatorilor matematici (astfel de strategii fiind destul de greu de întreținut, deoarece piața schimbându-şi ciclul va fi necesară şi ajustarea strategiei) şi permiterea inițierii unor ordine pe termen mediu dacă nu chiar lung, dat fiind claritatea şi obiectivitatea pe care le permite.

Unul dintre aspectele pe care se bazează acest stil de tranzacționare este reprezentat de combinațiile de lumânări. Practic traderii aşteaptă formarea diferitelor configurații în zone de suport, respectiv de rezistență, acestea reprezentând punctul de intrare.

Teoria spune că este cel mai bine să aştepți confirmarea respectivului pattern, adică închiderea ultimei lumânări sau a lumânării care constituie pattern-ul. Ce se poate întâmpla? Păi fie se materializează pattern-ul, ceea ce se traduce printr-o oportunitate de tranzacționare, fie nu se materializeaza ceea ce reprezintă un semnal că este bine să se stea de-o parte.

Există însă şi situații când pattern-ul este confirmat, dar piața se mişcă in sens opus față de cel semnalat de pattern.

În mod firesc dacă se întâmplă ca situația să evolueze astfel, deznodământul va fi acela că tranzacția va fi închisă pe pierdere, iar trader-ul va considera pattern-ul ca fiind unul eşuat şi va aştepta o altă poziție pe aceeaşi instrument financiar sau pe un altul. Ceea ce-i scapă din vedere este faptul că dacă prețul a evoluat în direcția opusă, el poate considera ca un "contra-semnal": dacă trebuia să o ia în sus şi a eşuat lamentabil, înseamnă că o să o ia în jos (şi invers), ceea ce nu reprezintă altceva decât o nouă oportunitate de intrare.

Practic, este o strategie de "reverse position", respectiv de deschidere a unei poziții opuse în contextul în care prima poziție a eşuat.

Din păcate, pentru mulți traderi, impactul psihologic al închiderii pe pierdere a unei poziții relativ sigure crează (în cel mai bun caz) dezorientare sau ciudă, ca urmare a faptului că "piața i-a pedepsit pe nedrept", ceea ce va determina "revenge traiding", respectiv deschiderea unei noi poziții pe vechea direcție, evident greşită.

Aşadar, data viitoare când un pettern eşuează în a deplasa prețul în direcția preconizată, acesta deplasându-se puternic în direcția opusă, gândeşte-te că o posibilitate profitabilă (şi nu în ultimul rând înțeleaptă) este de a deschide o poziție în sens opus.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

6 cele mai bune strategii de trading bazate Price Action

6 cele mai bune strategii de trading bazate Price Action

Nu de puține ori vei întâlni, indiferent că discutăm de forumuri, blog-uri sau site-uri cu tradiție, planșe efectiv sufocate de indicatori (matematici). Dacă te vei uita și la poze..
  •   1
  •   0
  •   2761
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!