În articolul precedent am scris despre structura și principiile de formare a lumânărilor japoneze. Astăzi mi-am propus să scriu despre tipurile de lumânări care se pot forma pe un grafic. După cum am mai spus, graficul de tip lumânare este cel mai des utilizat de traderii și analiștii Forex pentru că oferă cele mai multe informații despre preț. Există câteva tipuri de lumânări care, după forma lor, reflectă comportamentul participanților la bursă.
Lumânări de întoarcere
Acest tip de lumânări au umbrele mai mari în comparație cu corpul și, indiferent de culoare, simbolizează o indecizie sau o activitate slabă a traderilor pe piață. De regulă, într-un trend ascendent, o lumânare de întoarcere semnifică faptul că este posibilă o scădere a activității de cumpărare, iar în cazul unui trend descendent, acest tip de lumânare reflectă creșterea activității investitorilor.
Hammer
Hammerul (ciocanul) se formează într-un trend descendent. Hammerul are corpul mic şi umbră (fie ea inferioară sau superioară) mai mare. Cu cât mai mare este umbră și mai mic corpul, cu atât mai puternică este tendința bullish. De regulă, acest tip de lumânare îi înștiințează pe traderi despre o prezență impunătoare a cumpărătorilor în piață, fapt care duce la formarea propriu-zisă a umbrei lumânării. Deci, cu cât este mai mare umbră, cu atât mai mare este puterea de cumpărare și probabilitatea schimbării direcției trendului.
Hammer Inversat
Ca și Hammerul obișnuit, acest tip de lumânare se formează într-un trend descendent și simbolizează potențialul trendului de a-și schimba direcția. După cum se vede și în figură de mai jos, umbra inferioară a lumânării aproape că nu există, iar umbra superioară este mult mai mare decât corpul lumânării.
Hanging Man
Hanging Man, la fel ca Hammerul, întrunește următoarele caracteristici: are corpul mic și umbra inferioară foarte lungă, corpul se află în partea superioară a lumânării, iar umbra superioară este foarte mică sau inexistentă. De fapt, Hanging Man (spânzuratul) este un semnal de schimbare în trendul pieței. De exemplu, în trendul bullish, apariția acestui tip de lumânare poate însemna o scădere bruscă a prețului.
Shooting Star
Acest tip de lumânare reprezintă un semnal bearish de schimbare a trendului. Se formează în trendurile ascendente și, de regulă, îi înștiințează pe investitori despre o scădere a activității pieței. Are aceeași structură ca și Hammerul Inversat numai că are implicații diferite, în funcție de direcția trendului în care se formează. Shooting Star (steaua căzătoare) apare doar vârful trendului.
Doji
Lumânările de tip Doji se formează atunci când preţul de deschidere şi cel de închidere sunt la fel sau aproape la fel. Lungimea umbrelor poate fi diferită și dă investitorilor un sentiment de indecizie pe piață. Doji poate să indice o maximă sau o minimă locală, în funcție de poziția ei pe grafic. Dacă o Doji se formează într-un trend ascendent, după mai multe lumânări de creştere, se poate face concluzia că puterea cumpărătorilor scade și ei nu mai pot susține creșterea pieței. Și viceversa: dacă o Doji se formează într-un trend descrescător, poate simboliza o schimbare de trend.
Mai multe despre lumânările japoneze și despre formațiunile grafice formate din acest tip de lumânări voi scrie pe blog, în următorul articol cu aceeași tematică.